Barbershop


Sångformen barbershop skiljer sig från annan kör- och kvartettsång genom att melodistämman inte ligger överst i ackordet. Den sjungs av leadstämman och kring den slingrar sig barytonstämman och fyller i ackorden ömsom över, ömsom under melodin. Längst ner ligger basstämman, som bildar den mörka och fylliga grunden för de övriga stämmorna. På toppen svävar tenorstämman mjukt och lätt som en förstärkning av de övertoner som kan bildas om alla stämmorna sjunger rent, exakt samtidigt och med likaljudande vokaler. Ljudet uppfattas då som mycket fylligt och homogent.


Väl sjungen barbershop framkallar alltså övertoner, som man hör men som ingen sjunger!

[Källa: www.nordiclightregion.com] 

Organisation                    


Kören är organiserad i olika kommittéer som ansvarar

för en mängd olika saker:Musik Tar fram lämpliga arrangemang för kören och guidar koristerna i bland annat sångteknik.
Koreografi Skapar och lär ut koreografi och uttryck till samtliga av körens låtar.
Kläder och smink Designar körkläder och tar fram smink till våra uppträdanden.
PR Designar affischer och andra trycksaker, sköter webbplats och grafisk profil. Skriver också pressmeddelanden.
Show Planerar och genomför ett större framträdande per år.
Trivsel Ordnar skoj och fest.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Några bönor från Gävle...
Historia


Coffee Bean Show Chorus är en kvinnlig barbershopkör som bildades hösten 1998. Barbershop betyder att vi sjunger fyrstämmiga à capella arrangemang. Vid våra uppträdanden har vi alltid både koreografi och olika scenkläder.

Kören består av kvinnor i åldrarna 21 - 50+. Minimiålder är dock 18 år och någon övre gräns finns egentligen inte. 

När kören bildades tog den genast några första stapplande steg ut i Gävles kulturliv och vårt första uppträdande var på den Internationella kvinnodagen. Från att ha varit en ambitiös dubbelkvartett har kören nu vuxit till cirka 30 ambitiösa sångerskor.

Våren 2000 hade vi vår första egna show, Res med mig Stina, på Skottes Musikteater tillsammans med manskören Gefle Drängar. Innan dessa har vi också sjungit på Gävle Cityfest, sista april på Konserthuset samt en mängd olika företagssjungningar och andra uppträdanden.
 
Sommaren 2000 blev vi prospectivekör i den kvinnliga barbershoporganisationen Sweet Adelines och den 13 Januari 2003 blev vi chartrade (dvs riktiga medlemmar). 
 
Våren 2003 slog vi på stort och rodde iland vår första egna show på Gävles Konserthus "På egna ben!" . Medverkande var Gävles egna schlagerkungar - Sven-Inge Sjöberg, Larry Forsberg och Lennart Wastesson . "Kaffebönor får Gevaliasalen att koka!" fanns att läsa i Gefle Dagblads recensioner.
 
"På nya äventyr!" bjöd på sedvanlig underhållning i Gevaliasalen 24 april 2004. Medverkade gjorde Lurbo Stompers, en manlig barbershopkvartett från Enviken i Dalarna.
 
Hösten 2005 deltog vi i folkteaterns uppsättning av Galileo Galilei.

Vi har haft egna julshower: 2006 på Cafe Spegeln med showen Julkaos. Den gick för fulla hus och fick högt betyg (5 stjärnor) i GD's recensioner. 2007 var det julshow i Sjömanskyrkan och i Bomhus Folkets hus med Julkryss. Här fanns inslag med både på regionalnyheterna och i Landet runt. 2008 deltog vi i Gefle Drängars julkonsert på Konserthuset i Gävle, som även detta drog fullt hus.
 
Något 10-årsjubileum hann vi inte med, utan firade 11 år som aktiv kör med en showen Jubileumsblandning på Spegeln i Gävle. Tre föreställningar gavs, och fick även dessa bra betyg - 4 stjärnor! - i GD's recensioner.


 

 

Boka underhållning till firmafesten!  •  Boka överraskning till födelsedagsfirandet!   •  Boka stämningshöjande sång till företagets julfest!

 

Copyright © 2009 Coffee Bean Show Chorus  •  Webmaster